Adıyaman’ın kahramanı kimdir?
Misak Manuşyan (soldan üçüncü) ve arkadaşları Kasım 1943’te yakalandılar. Üç ay boyunca ağır işkenceler altında sorgulandılar. Misak Manuşyan, 1 Eylül 1906’da Adıyaman’ın köyünde doğdu.
Adıyaman neden önemli?
Mezopotamya’nın en önemli kentlerinden biri olan Adıyaman, Antik Yunan’dan Bizans İmparatorluğu’na, Hıristiyan uygarlıklarından İslam toplumlarına kadar pek çok uygarlığın kesişme noktası olmuşken, bu uygarlıklar kente Nemrut Dağı, Cendere Köprüsü, Gerger Kalesi, Kahta Kalesi, Perre Antik Kenti gibi pek çok yapı ve kalıntı bırakmıştır.
Adıyaman ilinin eski adı nedir?
Ancak 1926 yılına kadar Hüsnü Mansur anlamına gelen Hısn-ı Mansur ismi resmî isim olarak kalmıştır. 1926 yılından itibaren şehrin ismi Bakanlar Kurulu kararlarıyla tekrar ADIYAMAN olarak değiştirilmiştir.
Adıyaman’ın sembolü nedir?
Adıyaman’ın simgesi haline gelen Nemrut Dağı, pek çok el işlemeli ürüne konu oluyor. Nemrut Dağı’nda bulunan heykellerin figürlerinin yer aldığı magnetler, anahtarlıklar, tablolar ve süs eşyaları oldukça ilgi görüyor.
Adıyaman soyu nereden gelir?
Bazı araştırmacılar bu ismin Anadolu’nun kadim halklarından Luvilerin dilinde “ana tanrıçanın ülkesi” anlamına gelen “Adaumana” kelimesinden geldiğini iddia etmektedir. Ancak yerli halk arasında Adıyaman ismi Kommagene Krallığı döneminde putperest babalarına isyan eden ve sonrasında öldürülen yedi kardeşin hikayesinden gelmektedir.
Semsur anlamı nedir?
“Mansur’un Kalesi” anlamına gelen Hısnımansur adının bir rivayete göre Emevi komutanlarından Mansur bin Cevane’ye, bir diğer rivayete göre de Abbasi Halifesi Ebu Cafer el-Mansur’a verildiği söylenmektedir.
Adıyaman neyi ile ünlü?
Bu bağlamda Adıyaman’da alınabilecek hediyelik eşyalar arasında bez bebekler ve Adıyaman halıları öne çıkıyor. El yapımı bebekler ve halılar evinize özel bir hava katacak. Adıyaman denince akla ilk gelen turistik bölgelerden biri de Nemrut Dağı oluyor. Nemrut Dağı gün doğumunda kalıntılarıyla ünlü.
Adıyaman Kürtleri nereden gelmiştir?
Genel olarak Adıyaman, İstanbul’a en çok göç eden yerdir. Osmanlı döneminde Kürtler, özellikle Xelikan aşiretinin üyeleri, Orta Anadolu’ya göç ettiler.
Adıyamanı kim fethetti?
Büyük istikrarsızlığın yaşandığı Ortaçağ’da Adıyaman, Bizanslılar, Emeviler, Abbasiler, Anadolu Selçukluları ve Dulkadiroğulları arasında el değiştirmiş, son olarak 1516 yılında Yavuz Sultan Selim’in İran seferi sırasında Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Adıyamanı kim il yaptı?
Osmanlı Devleti’nin dönüşüm dönemi olan Tanzimat döneminde, bölgenin idari taksimatında Malatya’ya bağlanmasından yaklaşık bir asır sonra, Demokrat Parti tarafından Adıyaman il ilan edildi.
Adıyaman’ın anlamı nedir?
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki illerimizden biridir. Eski adı Arapça’da “Mansur’un Kalesi” anlamına gelen “Hısn-ı Mansur”dur.
Adıyamanlılar en çok nerede yaşıyor?
578.000’i #Adıyaman’da, 198.000’i #İstanbul’da, 68.000’i #Gaziantep’te, 52.000’i #Malatya’da ve 51.000’i #Adana’da yaşıyor.
Adıyaman’ın özellikleri nelerdir?
Adıyaman ilinin yüzölçümü 7.614 km2 olup, 7 adet göl bulunmaktadır.
Adıyaman’ın meşhur meyvesi nedir?
Adıyaman’ın bereketli topraklarında özenle yetiştirilen meşhur narımız, eşsiz tadı ve sulu dokusuyla sofralarınızı şenlendirecek. Koyu kırmızı rengi, iri çekirdekleri ve doğal tatlılığıyla öne çıkan narlarımız, geleneksel yöntemlerle hasat edilip özenle seçilmektedir.
Adıyaman’a en yakın il hangisi?
Adıyaman İlinin kuzeyinde Malatya İli (Pütürge, Yeşilyurt ve Doğanşehir ilçeleri), batısında Kahramanmaraş İli (Merkez ve Pazarcık ilçeleri), güneybatısında Gaziantep (Araban ilçesi), güneydoğusunda Şanlıurfa İli (Siverek, Hilvan, Bozova) yer almaktadır. ve Halfeti ilçeleri), doğusunda ise Diyarbakır İli (Çermik ve Çüngüş ilçeleri) bulunmaktadır.
Adıyaman Kürtleri nereden gelmiştir?
Adıyaman, genel olarak, İstanbul’a en sık göç eden yerdi. Osmanlı döneminde, Kürtler, özellikle Xelikan aşiretinden olanlar, Orta Anadolu’ya göç etti.
Maraş’ın öne çıkan kahramanı kimdir?
SÜTÇÜ İMAM (1872-1922) Milli Mücadelemizin sembolü Sütçü İmam, 1872 yılında Maraş’ın Fevzipaşa (Bektutiye) ilçesinde doğdu. Babası Kireçcioğulları ailesinden Ömer Efendi, annesi ise Tiyeklioğulları ailesinden Emine Hanımdır.
Adıyamanı kim fethetti?
Büyük istikrarsızlığın yaşandığı Ortaçağ’da Adıyaman, Bizanslılar, Emeviler, Abbasiler, Anadolu Selçukluları ve Dulkadiroğulları arasında el değiştirmiş, son olarak 1516 yılında Yavuz Sultan Selim’in İran seferi sırasında Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Antebin kahramanı kimdir?
Antepli Şahin Bey, Kurtuluş Savaşı’nın en gözde şehitlerinden biridir. Düşmana tek başına meydan okumuş ve “Düşman araçları cesedimi çiğnemeden Antep’e giremez.” demiştir. Bu kahramanın hayatı fedakarlıklarla doludur ve yeni nesil için bir uyarı işaretidir.