İçeriğe geç

Artvinde Hangi Medeniyetler Yaşamıştır

Artvin’de hangi ırklar var?

Artvin ilinin nüfusu Gürcüler, Hemşinliler, Türkler ve Lazlardan oluşmaktadır.

Artvinlilerin kökeni nedir?

Artvin’i yöneten ilk kabile, Türklerin ataları olarak kabul edilen Hurriler’di. MÖ 2000’den itibaren Hurriler, Artvin ve çevresinde şehir devletleri kurdular. Hitit Kralı II. Murşit, MÖ 1360’tan itibaren 20 yıl süren seferlerle Artvin’i fethetti.

Artvin hangi boydan gelir?

Artvin, Ahamenişler döneminde Gürcistan’da da yayılan Zerdüştlük diniyle bağlantılı olarak ortaya çıkan bir yer adı olarak kabul edilir.

Artvin ne zaman Türklerin oldu?

İngilizler ve Gürcüler tarafından geçici işgaller yaşansa da Artvin, 23 Şubat 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin girişimiyle anavatana yeniden kavuştu. Bu durum 16 Mart 1921’de imzalanan Moskova Antlaşması ile netleşti. 7 Temmuz 1921’de sancak olarak kurulan Artvin, 24 Nisan 1924’te vilayet haline getirildi.

Artvinliler hangi Türk boyundan?

Bugün Ardahan, Posof, Artvin, Şavşat, Yusufeli ve Ardanuç’ta yaşayanların büyük çoğunluğu Ahıska Türklerinin Türkiye’deki temsilcileridir.

Artvinliler ne göçmeni?

Rusya ile Osmanlı İmparatorluğu arasındaki göç anlaşmasıyla başlayan ve bu anlaşmanın yenilenmesiyle devam eden göç döneminde, Artvin, Acara, Ardahan, Samtshe ve Aşağı Guria bölgelerinden Müslüman Gürcüler Osmanlı topraklarına göç ettiler. Göç ettikleri bölgelerin çoğu neredeyse ıssız kaldı.

Artvinde hangi medeniyetler yaşamıştır?

Önceki tarih bölümünde anlatıldığı gibi Artvin ve çevresinde medeniyetler yaşamıştır. Bunlardan ilki Hurriler’dir (M.Ö. 2000). Daha sonra başka medeniyetlerin de orada yaşadığı ortaya çıkmıştır. Hurrilerden sonra bunlar Urartular, Kimmerler, Sakalar, Taoklar ve Arsakidlerdir.

Artvinliler göçmen mi?

Özellikle tarihi süreçte Osmanlı-Rus Savaşı (1877-1878) sonrasında Bursa’nın Trakya ve Kafkasya’dan aldığı kitlesel göçler, ilin nüfus yapısında önemli değişikliklere yol açmıştır. Bu göçmenlerin önemli bir bölümünü Artvin ve Batum’dan gelenler oluşturmaktadır (Demirel, 2009).

Artvin’in eski ismi nedir?

Aynı yasayla Yusufeli Erzurum ilinden alınarak Çoruh iline bağlandı. 17 Şubat 1956’da Çoruh ilinin adı Artvin olarak değiştirildi.

Artvin Ermeni mi?

Ancak Artvin, Klarceti bölgesinin bir parçasıdır ve bu bölge tarihsel olarak Ermeni coğrafyasının bir parçası değildir. Bu bölgede uzun süredir var olan Ermeni yerleşimleri yoktur. Klarceti bölgesindeki Ermeni nüfusu, Ermeni tüccarlar ve zanaatkarların bu bölgeye yerleşmesiyle ortaya çıkmıştır.

Çepniler laz mıdır?

Oy Asiye halk şarkısı yaygın olarak bir Laz halk şarkısı olarak bilinse de aslında Çepni halkının bir Türkmen halk şarkısıdır. Bu halk şarkısı Giresun’un Görele ilçesinden kaynaklanır ve 1973 yılında Ömer Akpınar tarafından TRT repertuarına dahil edilmiştir. Halk şarkısı Kurtlar Vadisi televizyon dizisiyle tekrar gündeme gelmiştir.

Artvin Şavşat laz mı?

Şavşat nüfusunun çoğunluğunu Ahıska kökenli Kıpçak Türkleri oluşturmaktadır. Nüfusun küçük bir kısmı ise Gürcülerden oluşmaktadır.

Şavşat halkı nereden gelmiştir?

Şavşat civarındaki tarihi kaynaklara göre M.Ö.

Artvin’in en güzel ilçesi hangisi?

Bu rehber doğrultusunda yapılan detaylı bir araştırma sonucunda Artvin’in en güzel ilçesi belirlendi: Yusufeli. Yapay zeka algoritmaları doğal güzellikler, kültürel zenginlikler, turizm potansiyeli ve yaşam kalitesi gibi birçok kriteri değerlendirdi.

Artvin kalesini kim yaptı?

Artvin Kalesi – Artvin Artvin ilçesinin girişinde, Çoruh Nehri kıyısında bulunan bu kale, 937 yılında Bagrat (Gürcü) Kralı Büyük Oşet tarafından yaptırılmıştır.

Artvin Türk mü laz mı?

Türk Lazları, Türkiye’nin kuzeydoğusunda yaşayan yerli bir etnik gruptur. Başta Rize’nin Pazar, Ardeşen, Fındıklı, Çamlıhemşin, Artvin’in ise Arhavi, Hopa ve Kemalpaşa ilçeleri; Kısmen Borçka ve İkizdere’de yaşıyorlar.

Artvin Yusufeli hangi ırk?

Kıpçak Türkleri Toponimi ve etnografik çalışmalara göre Yusufeli bölgesinde Kıpçak Türklerinin yoğun olarak yaşadığı görülmektedir.

Artvin Arhavi hangi Türk boyundan?

Bölgede M.Ö. 831’den itibaren Urartu etkisi belirgindir. M.Ö. 750’lerde bölge KULKHA-ELİ YURDU olarak adlandırılmış ve İyonyalı denizciler burada yaşayan insanlar için KOKLAR terimini kullanmışlardır. KOLIDA adını verdikleri toprakların adının bu isimdeki bir Huri kabilesinden geldiği düşünülmektedir.

Artvinde hangi medeniyetler yaşamıştır?

Önceki tarih bölümünde anlatıldığı gibi Artvin ve çevresinde medeniyetler yaşamıştır. Bunlardan ilki Hurriler’dir (M.Ö. 2000). Daha sonra başka medeniyetlerin de orada yaşadığı ortaya çıkmıştır. Hurrilerden sonra bunlar Urartular, Kimmerler, Sakalar, Taoklar ve Arsakidlerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Uzun Boylu Escort