İçeriğe geç

İMam Yaparsa Cemaat Ne Yapar

İmam ne yaparsa cemaat ne yapar?

İmam namazda hata yaparsa tebrik etmenin etkisi nedir ve nasıl uyarır? Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu soruya cevabı şu şekildedir: “İmam namazda hata yaparsa cemaat “subhanallah” diyerek imamı uyarabilir. ‘3 Ekim 2023

İmam osurursa cemaat sıçar ne anlama gelir?

[1] Liderin işlediği küçük bir suç, emri altındakilerin ciddi suçlar işlemesine yol açar.

İmam seferi ise cemaat ne yapar?

Yolculuk halinde bulunan bir kimse, yerleşik imama uyarsa namazını tam kılar (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/80). Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s.), “İmam, kendisine uyulması için imam oldu.” (Buhârî, Salat, 18 [378]; Müslim, Salat, 77 [411]) buyurmuş ve cemaatle kılınan namazın, imamın namazı gibi olması gerektiğini açıklamıştır.

İmam hata yaparsa cemaat ne yapmalı?

İmam kıraat esnasında yanlış okursa veya bir sonraki kıraati hatırlamazsa, cemaatten biri onu düzeltir veya hatırlatırsa, cemaatin ve imamın namazı bozulmaz (Merğjnânî, el-Hidâye, 1/ 62-63, Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/ 60-61).

Cemaat imamdan önce hareket ederse ne olur?

Namazda imamla birlikte veya onun önünde hareket eden kimsenin durumu hakkında fetva kurulu, “Sünnet olan, imam bu rüknü zikredip bitirdikten sonra cemaatin bu rüknü kılması” dedi.

Cemaat ne yapar?

Cemaat veya cemaat (Arapça: جَمَاعَة), bir fikir, kitap, şeyh, imam, evliya, alim veya dini ibadet için bir araya gelen toplulukları ifade eder. İslam’da, tasavvuf ve benzeri hareketlerde belirli bir görüş ve inanca sahip gruplar için de kullanılır.

Sıçar ne demek?

-(bok: vücuttan dışkıyı atmak.)

Lahik ne anlama gelir?

Lahik, imamla birlikte namaza başlayan ancak örneğin namaz sırasında abdestini bozduğu ve bu nedenle imamla birlikte namazın bir kısmını kılamadığı için namazı yarıda bırakmak zorunda kalan kişidir. Bu durumdaki kişi usulü biliyorsa, abdest aldıktan sonra cemaate katılarak namazına devam edebilir.

Seferi iken 4 rekat kılarsak ne olur?

Sevgili kardeşim, eğer uzun bir yolculukta isen, istersen namazın tamamını kısaltmadan kılabilirsin. Yolculukta olan (misafir) bir kimsenin, dört rekatlık farz namazın tamamını kısaltmadan kılması caizdir. Bu namazın iki rekatı nafiledir.

Seferi neden 90 km?

Hanefilere göre sefer için üç günlük bir yolculuk gerekir. Bir kişinin yürüyüşü günde en fazla 6 saat, yani toplam 18 saat olmalıdır. 18 saatte Hanefiler arasında normal yürüyüş mesafesi 24 mildir. (Başka bir rivayette 18 fersahtır.) Bu fersang hesaplanır ve yaklaşık 90 km’lik bir uzunluk verir.

İmam 5 rekata kalkarsa ne olur?

Doğru rekatta olduğunu düşünerek geri gelmezse, anne imamın yanında yer almaz. Çünkü anne bildiği halde beş rekat kılarsa, namazı batıl olur. Bu sebeple oturup imamı bekler ve selam verir. İmamın bir rekat fazla kıldığını kesin olarak bilen bir annenin imama uyması caiz değildir.

İmam cemaate niyet etmezse ne olur?

Buna göre, imama uyarak namazını kılan kimse, niyetini gönülden gerçekleştirmelidir; aksi halde imama uyma niyeti olmadan kıldığı namaz geçersiz olur.

İmamın abdesti bozulursa cemaat ne yapar?

Genellikle, namazı devam ettiremeyen imam tarafından istihlaf yapılır. Böyle bir durumda, imam cemaatten uygun gördüğü birini mihraba oturtur ve burnunu tutarak geri çekilir. Bu hareket, kişinin burun kanaması gibi bir mazeret nedeniyle namazı bırakmak zorunda kaldığını açıklamak içindir.

İmam sehiv secdesi yaparsa cemaat ne yapar?

İmam cemaatle namaz kılarken sehiv secdesi yapmayı gerektirecek bir hata yaparsa, cemaat da onunla birlikte secdeleri yapar; imama uyanların hatalarından dolayı birbirlerini sehiv etmelerine gerek yoktur.

İmam okurken cemaat okursa ne olur?

Namazda Kur’an okuma zorunluluğu imama uyan kişiden tamamen kalkar (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/50). Şafiî ve Hanbelî mezheplerine göre ise okuma zorunluluğu tamamen kalkmaz. İmamın gizli okuduğu namazlarda imama uyan kişi, namazın başından itibaren Fâtiha’yı ve sûreyi okur.

İmam 5 rekata kalkarsa ne olur?

Doğru rekatta olduğunu düşünerek geri gelmezse, anne imamın yanında yer almaz. Çünkü anne bildiği halde beş rekat kılarsa, namazı batıl olur. Bu sebeple oturup imamı bekler ve selam verir. İmamın bir rekat fazla kıldığını kesin olarak bilen bir annenin imama uyması caiz değildir.

Cemaate kim imam olur?

Bu konularda eşit derecede bilgili birden fazla kişi varsa, seçim şu şekilde yapılır: Önce, Kur’an’ı en iyi okuyan veya Kur’an’ı en iyi ezberleyen kişi aranır. Bunda eşitlerse, haramdan en çok kaçınan ve en takvalı olan kişi imam olur.

Tavsiyeli Bağlantılar: Regl Kaç Yaşında Başlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir