İçeriğe geç

Birun Görevlileri Kimlerdir

Birun ağaları nedir?

Yeniçeri Ağaları, Cebecibaşı, Topçubaşı, Arabacıbaşı ve altı tümen ağalarının (Sipah, Silahdar, Gurebâ-yi yemin, Gurebâ-yi yesâr, Ulufeciyan-ı yemin, Ulufeciyan-ı yesâr) komutanları da Ağa sınıfından geliyorlardı ve saray teşkilatına mensup değiller. Bu askeri ağalara Birun Ağaları deniyordu.

Enderundaki görevliler kimlerdir?

Enderun’a gelen gençlere “iç oğlanlar” denirdi ve terfi edip bir göreve atandıklarında, ağa veya ağa olurlardı. Her odada bir halife, bir çırak, bir öğretmen ve bir ağa olurdu. Ayrıca, tüm odalarda şerbetçi, kahveci ve hamam görevlisi gibi günlük hizmetler için hazır bulunan bazı personel bulunurdu.

Enderun ve birun nedir?

Osmanlı’da saray teşkilatı üç bölümden oluşuyordu: 1) Birun adı verilen dış bölüm, 2) Enderun adı verilen iç bölüm, 3) Harem-i Hümayun.

Birun ne demek Osmanlıca?

TDK’ya göre Birun kelimesi, Osmanlı sarayında harem ve Enderun dışında kalan bölümün adıdır.

Birun’da kimler var?

Birun, Osmanlı saray teşkilatının idari kısmıdır, önemli saray çalışanlarının barındırıldığı “Dış Saray” olarak adlandırılır. Birun bölümündeki görevliler arasında Yeniçeriler, doktorlar, terziler ve muhafızlar bulunurdu.

Has Odabaşı’nın görevi nedir?

Hane-i Has olarak da bilinen Has Odası, Osmanlı sarayında Enderun olarak bilinen iç mekanın en önemli odasıdır. Fatih tarafından kurulan bu odanın sorumlusu, Sultan’ın giyinmesine ve soyunmasına yardımcı olmak olan Has Odabaşı’ydı.

Has odaya kimler girebilir?

Osmanlı İmparatorluğu’nda “benzersiz” anlamında kullanılmıştır. Çoğunlukla işini en iyi yapanlar veya Padişaha ait olup onun hizmetinde olanlar için kullanılırdı. Özel daireleri olanlar, sarayın Padişaha özgü bölümlerindeki tüm hizmetleri sağlamaktan sorumludur.

Sarayın bölümleri nelerdir?

İçindekiler2.1 Bab-ı Hümayun2.2 I. Avlu (Alay Meydanı)2.3 Bâbüsselam2.4 II. Avlu (Divan Meydanı) Bâbüssaâde. 2.4.1 Saray mutfakları ve porselen koleksiyonu. 2.4.2 Yer altı kubbesi 2.4.

Tülbent ağası nedir?

Osmanlı sarayındaki en prestijli mevkilerden biri Sarıkçıbaşı idi. Daha önce Revan Odası, daha sonra Sarıkçıbaşı olarak adlandırılan yerde emrindeki yaklaşık on beş çırakla birlikte görev yapan Sarıkçıbaşı’nın bir diğer adı da Tülbent Ağa, yardımcıları ise Sarıkçı Galu gibi “Tulbent Gulam” olarak anılırdı.

Enderunda neler var?

Enderun Mektebi’ne alınan çocuklara Kur’an, Tefsir, Hadis, İlahiyat gibi din dersleri, edebiyat, inşa (şiir), dil bilgisi gibi dil ve edebiyat dersleri, Arapça, Farsça gibi dersler ile matematik, coğrafya, mantık gibi pozitif bilimler öğretiliyordu.

Harem kaç bölümden oluşur?

Harem; Harem ağalarının ve harem ağalarının hizmet verdiği ve yaşadığı “Dış Harem Alanı” ile cariyelerin, matronların, Valide Sultan ve Sultan’ın bulunduğu “İç Harem Alanı” olmak üzere iki bölüme ayrılmıştı. İç haremde; Kadınlar bölümü ve Sultan bölümü olmak üzere iki bölüm vardı.

Birunda ne yapılır?

Saray üç bölüme ayrılmıştı; a) Birun (Dış Saray): Saray görevlilerinin barındığı ve diğer devletlerin işlerinin yönetildiği yerdi. Ayrıca askeri törenler, kutlamalar ve askerlerin maaşlarının ödenmesi burada yapılırdı. Ayrıca Birun’da Sultan’ın meclis üyelerini ve yabancı elçileri kabul ettiği “Arz Odası” bulunurdu.

Bîrun hazinesi nedir?

XV ve XVI. 10. ve 11. yüzyıllarda Hazîne-i Âmire’ye (Hizâne-i Âmire) atıfta bulunan dış hazine, yani Birun hazinesi, bir hazinedar ve hazine görevlilerinden oluşuyordu. Bunlar doğrudan hazinedarın emrindeydi.

Şehremini ne demek TDK?

Osmanlı İmparatorluğu’nda ve Cumhuriyet öncesi Türkiye’de belediye işlevini yürüten şehir idaresinin başı.

Bimâr ne demek Osmanlıca?

bimar – Nisanyan sözlüğü. Farsça “bīmār” بیمار kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve “hasta” anlamına gelir.

Birun hazinesi nedir?

XV ve XVI. yüzyıllarda Hazîne-i Âmire’yi (Hizâne-i Âmire) temsil eden dış hazine, yani Birun hazinesi de bir hazinedar ve mali memurlardan oluşuyordu. Bunlar doğrudan hazinedar’a bağlıydı.

Akağalar kimdir?

Beyaz Ağalar, Osmanlı İmparatorluğu’nun saraylarında çalışan bir hizmetçi grubuydu. II. Murad zamanında sarayda görev yapan Akağalar, Hilafetin kaldırılmasına kadar sarayda kaldılar. Boşnak ve Anadolu kökenli olan Akağalar aynı zamanda hadımdır.

Harem ağaları kimlerdir?

Belirli bir yaşa kadar eğitilen hadımlar, bu dönemi tamamladıktan sonra haremdeki prenslerin, mürebbiyelerin, sultanların ve kraliçelerin hizmetine verilirdi ve burada bir tür staj yaparlardı. Bu kurumda eğitilenlere genellikle harem hadımları denirdi.

Babüssaade kapısı ne işe yarar?

Saray avlusuna girişi sağlayan bu kapı, Birun ile Enderun’un birleştiği noktayı temsil etmesi ve padişahın tahta çıkış, ziyafet gibi törenlerde bu kapının önünde oturması nedeniyle sarayda çok önemli bir yere sahiptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

mecidiyeköy escort